2024. március 26., kedd

a nemcsinálásról

szóval így kb az a szitu, hogy leírom ide: életem problémája, hogy nem tudom csinálni a dolgokat, leirom, hogy sanszosan ennek egészen konkrét létező biológiai oka van,

majd megkapom rá, hogy csak csinálni kéne a dolgokat. csak küzdeni, akarni, felelősséget vállalni, akármi...

(mert biztos nem küzdök, akarok, felelősségvállalok, különben csinálnám.)


ettől még depis is leszek, hiszen nem elég, hogy van velem valami, ami megakadályozza, hogy megcsináljak dolgokat (és ettől szenvedek),

de mások szerint amúgy nincs velem ilyen / van, de rajtam múlik.



szerintem amúgy ilyenkor elég lenne annyit mondani, hogy "sajnálom, hogy ez van veled, nehéz lehet..."


és értem, és tudom, ha van segítő szándék, és tudom azt is, hogy "az ő hibája, mert ilyen nem történik csak úgy, mert ha ilyen történhetne, még a végén velem is megtörténhetne vagy valaki nekemfontossal", meg hogy "az ő hibája, hiszen minden, amit én elértem, az én kemény munkámnak köszönhető, tehát aki nem tud valamit elérni, az csak nem tett érte eleget" és "ha én küzdöttem, más is küzdjön csak, a küzdés az élet rendje", vagy hogy "tuti nem küzdött, ha valaki küzd az életben, annak megvan a látszatja, a kemény munka mindig meghozza gyümölcsét", stbstb

sok-sok minden...

nomeg hogy ez olyan nemlátható és elképzelhetetlen, felfoghatatlan dolog, kb úgy, hogy jó-jó, nem tudod csinálni, értem én, de és ha esetleg mégis csinálnád?


tényleg, tök abszurd.

de hogy így nem lehetne, hogy csak nyugiban ventillálhassak, amikor már majd' felrobban az agyam, anélkül, hogy az mások önigazolásának-önkifejezésének eszköze lenne, stbstb?

meg mondjuk rájöttem, hogy sokkal könnyebb megoldani egy problémát, ha nem kell először a probléma léte miatti megítéltséggel és az ebből fakadó szégyenérzettel foglalkozni...

30 megjegyzés:

  1. Én csak azt nem értem, miért nem tiltottad már le rég a kommentelést, és ventillálsz szabadon, zavartalanul. Tényleg nem értelek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ahh, ne is mondd, tök hülyeség inkább "duzzogni" - de sztem azért, mert akkor az már akár egy kockás füzet is lehetne (és van olyanom is, de vhogy nem uaz a hatás), meg ha vki vmi kedveset ír vagy érdeklődik, az viszont, azt vettem észre, hosszantartó kapaszkodó számomra... meg csomó dolog tényleg tök hasznos nekem, ami ide kommentelésre kerül
      (nádja)

      Törlés
  2. es ha elore moderalod a kommenteket? akkor nem engeded ki, ami nem epit, es nem is kell ra reagalni semmit. es ❤️, nagyon szoritok neked! librarycat

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. de jó tipp... de olyan bunkónak érzem magam már a gondolattól is :D
      és köszönöm!

      Törlés
    2. onvedelem lenne, hatarhuzas, tok jogos❤️ librarycat

      Törlés
  3. De hát hónapok (évek??) óta nem csinálod...csak írod, hogy nem jó. Nem jó semmi, nem jó a kapcsolat, nem jó az élet, nem jó a meló, nem dolgozol, nem tudsz dolgozni, nem tudsz ezt, nem tudsz azt, nem jó, nem jó, nem jó. Kb ennyi. Ha egyedül nem tudod megoldani legvégső esetben erre vannak kitalálva az orvosok. Olvass vissza, mikor írtál valami pozitív dolgot?? Na ugye.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. mivel a problémám lényege az, hogy nem tudom csinálni - bármi legyen is az, így persze, hogy nem csinálom

      csakhogx a rossz, a vmi nagyon nem stimmel velem meg a nem mennek a dolgaim úgy, ahogy kéne, az egészen azota tart, mióta èlek, kb, hullámokban jobb időszakokkal, aztán mindig vissza a startmezőre... szóval nem oldható meg hamar, mert akkor már megoldottam volna.. :/

      de amúgy ide csak a feszitő rossz dolgokat írom, és azokat is csak ad hoc jelleggel...

      nem írom le, hogy csodálatos volt a családkodós hétvége, vagy találkoztam a barátnőmmel, vagy együtt lógtunk a kishugommal, vagy összebújva néztük a sorozatunkat a pasival meg gyönyörű a tavasz, mert az nem feszítő rossz, nem kell kiírjam magamból. csak meg szoktam emliteni, hogy vannak jó dolgok is. nyilván a pasit se lenne olyan nehéz itthagyni, ha nem az lenne, hogy azóta szinte mindig jó vele, egy kis idillkét csinál, és most bezzeg rengeteg időt tölt velem, ami baromság amugy, mert csak simán nem jönnek szembe a problémás részek, és az eszemmel tudom, de marha nehéz ám ebböl kilátni... hiszen még soha életemben nem éreztem ennél jobban szeretet-kapcsolatban magam, még ugy is, hogy nincs szex. még igy is messze ez alegjobb, messze most vagyok a "leggazdagabb", egy igazi család vagyunk mi hárman, azt az érzést adja, amire mindig, egész életemben sovárogtam. és végre nem az életbenmaradásért küzdök, ahogy akkor, mikor dolgozni szoktam. meg visznek a hétköznapi intéznivalók is, peregnek a napok más dolgokkal telve...

      én azért nem adtam fel, és a háttérben, a blogon kívül marha sok munkát beleteszek, hogy ezen túljussak, hogy hinni tudjak benne, hogy századszor is újra tudom kezdeni, és újra is kezdjem... és eddig azért mindig ment, akkor is, ha én is ugy látom, hogy a do my best, az sosem elég egy olyan életre, amit stabilan szeretnék.

      Törlés
    2. szoval ez nem csak elhagyni egy pasit. ez lemondani minden másról is kb, ami fontos nekem az életben, egy homályos, számomra még sosem látott távoli esetleges jobbért, bele a gyászba, hiányokba, szegénységbe, bizonytalanságokba, magányba, elveszettségbe, fájdalomba, elégséges kapaszkodó nélkül, eszköztelenül, megtartó szocháló nélkül...
      ez így nem megy, vmi kapaszkodókat fel kell először építeni, ujra és a 2 év alatt ez most ez a 3. nekifutás, 2x jó volt az irány, alakultak a kapaszkodók,csak rajtam kivül álló okokból megse jött be.

      az orvosok meg... épp most derült ki, hogy hiába próbálom kideríteni tulképp 20 éve (mert még gimiben kerültem először szakemberhez, asszem, megvan a 2 évtized pont), hogy wtf van velem, marhára benézték.
      (ez miért az én hibám amúgy?

      mert az őszi katasztrofális diagnosztizálós kisérlet után, amikor kiderült, h simán benéznek egy élethelyzeti krízist és megaláznak meg érvénytelenitenek, nem rohanok el csak úgy 300ezerért máshova diagnosztizáltatni magam, mert előbb próbálom kivédeni, hogy újra megtörténjen, infókat gyűjteni, jobban rálátni a tünetekre, ...?)

      Törlés
    3. Kedves Nádja! Én azt hittem sikerült megszerezni a diagnózist. Párom is oda vár. Ezek szerint nem volt jó?
      Én ADHD témában vagyok egyre jobban otthon. A volt férjem és a mostani párom révén. Latom rajtuk mennyire nehéz nekik ebben a rendszerben működni. A párom most végzett egy 10 alkalmas kis csoportos foglalkozáson. Csodát nem tett, de kapott kapaszkodókat és a tudatot, hogy nincs egyedül, hasonló problémákkal küzdenek mások is. Én azt tudom, hogy párnak lenni sem könnyű, de sokkal megértőbb vagyok így, hogy tudom, nem szimplán lusta, figyelmetlen és tesz/próbál tenni azért, hogy jobb legyen. Nagyon becsülöm ezért.
      A volt férjem sajnos nem foglalkozik ezzel, nagyon dühös az egész világra, kitagadta a gyerekeit, családját, ő nincs jól.
      Én ezt tudom hozzátenni a témához amennyiben releváns.
      Illetve nem lenne jó a jót is leírni? Én pl hajlamos vagyok a rosszra emlékezni és szeretem elolvasni a naplómban, hogy mennyi jó is van/volt az életemben.
      Legyen szép napod! :)

      Törlés
    4. ahh, ahol én voltam, az nagyon megdöbbentően nem volt jó, igazából egy támogatási csalás, amiről úgy gondolták, h majd menet közben belejönnek ill h csak tudnak annyit így is, h win-win legyen a páciensekkel... viszont aki papírforma szerinti, sztereotip adhd-s, (és lehetőleg nincs korábbi más diagja), azt ott is lepapirozzák.
      (de komplexebb dolgokhoz hozzáértőbb helyet érdemes választani.)(nem írhatom le ide, én hol voltam, srry, de viszonylag új hely)

      drukk, h neki oké legyen

      Törlés
    5. (ja, nádja voltam)

      Törlés
    6. Kedves Nadja! Az orvosok nem neztek be a diagnozist, ezt te talaltad ki. Az lehet hogy a szz-on kivul meg van ADHD, de hogy nalad tobbrol van szo mint ADHD, az sajnos biztos. Miert probalsz errol okoskodni, mikor nincs kepesitesed ehhez, miert vizsgalod felul a szakembereket? Igen van egy betegseged, errol nem tehetsz. De arrol igen hogy nem mukodsz egyutt azokkal, akik segithetnenek neked. Meddig fogsz varni? Ha nem vagy kepes allasinterjukra menni a szorongastol vagy depressziotol, akkor lehet hogy egy idore gyogyszereket kene szedni. Megbeszelted ezt az orvosoddal? Elmondtad hogy tulajdonkeppen egy ovodas gyerek szintjen funkcionalsz, hogy kicsekkoltal a tarsadalombol es hogy vegetalsz? Fogadd el a segitseged! Azert kapsz negativ kommenteket, mert hat ize, nem normalis ahogy elsz (es meg gyereket is `nevelsz`, te jo eg, szegeny gyerek!). Tudom ezt nem illik leirni, de ez a tenyallas.

      Törlés
    7. lehet, meglepődnél... (nádja)

      Törlés
    8. Nagyon remélem, hogy legalább te kurvajól érzed magad ettől a kommenttől, mert ha még az sem, akkor nem sok értelme volt ezt így arctalanul, névtelenül jól megmondani. Gondolhatsz bármit Nádjáról, de neked ez csak egy sztori az interneten, neki viszont az élete. Nem az, hogy nem illik, hanem pure gonoszság ilyet leírni, esetleg ebbe is belegondolhatnál, ha már ilyen jól sikerült átlátnod a dolgait.

      Törlés
    9. Örülök Nádja, hogy vannak jó dolgok is, meg a családkozós dolgok is jól alakulnak. Lehet, néha írnod "kellene" ezekről is, hogy többen képbe kerüljenek, mert így persze, hogy azt hiszik amit írnak. De megértem, hogy itt adod ki a gőzt csak így olyan egy oldalú... :) Talán, ha most jönnek a jobb idők, a szép napsütéses napok neked is jobb lesz. :)

      Törlés
  4. Talán az okozhat feszültséget az olvasóidban, hogy annyi jó tanácsot kapsz, próbálnak segíteni.Van amire írod is, hogy jó ötlet, meg igen, ezt kéne és aztán semmi.A másik oldalról úgy tűnik, hogy nem is próbálsz változtatni.Pl próbáltál az albérletben aludni?Vagy csak ott lenni?Próbálsz munkát keresni?Mit az amit teszel mostanában, hogy bármi változzon?Az, hogy sikerül-e más kérdés és kitartóan próbálni minden szar ellenére egy másik, szerintem.
    Nyilván semmi közünk hozzá és senki nem kérheti számon, csak azért írom, hogy lásd a másik oldalt is.Ahogy te késztetést érzel, hogy leírd és reagálj az életed történéseire, úgy érez a túloldal is késztetést a kommentelésre, ha olvasott valami olyat. Ha már megtiszteljük egymást a figyelmünkkel, az időnkkel és ez egy beszélgetés, akkor nem írhatják azt, hogy ez így oké.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. nem gondoltam, hogy elszámolási kötelezettségem lenne mások gondolataiért cserébe...
      (amit ráadásul önszántukból osztottak meg..)

      no de ha már kérdezed: igen, szoktam oda átjárogatni, hordtam át kisebb cuccokat is, nem, nem alszom ott, amíg ki nem vakarom a szobát a koszból, és át nem porszívózom-sikálom az ezeréves heverő minden négyzetmiliméterét is, igen, ehhez már megérdeklődtem leendő lakótársaimtól, és a tisztítószerek közösek, de azon törpölök, h én ebben nem szívesen függnék másoktól, úgyhogy sztem inkább lesz sajátom, amire nagy lépés lesz rávenni magam, többekközt mert különösen utálok idegen kosszal dolgozni, de amúgy se óhajtom átcígölni a város túlfelére bkv-val az ágyneműmet, őszintén, nem is tudnám amugy, csak sok órás több körrel, hálózsákot meg nem szereztem emiatt, meg ki is nőttem már amugy is ebből, és úgy döntöttem, inkább mégis száműzöm azt a ronda falvédőt, csak majd valahogy le kell operálni, de akkor meg ott maradnak a kiállo szögek, amikbe tuti beleakadok magamat ismerve, meg nem tudom, mi legyen a koszos fallal, feleennyire se tűnt gáznak, mikor tiszta stresszben keresgéltem... egy papucs se ártana mostmár oda, mert ragadni szoktak a közös terek. és amúgy már bebóklásztam az ottani vásárcsarnokot és ettem is ott pl, h hangolódjak.

      ((a munkakeresésröl meg ugye meghoztam már a döntést, hogy most, amikor megadatott, h átmenetileg ne szenvedjek ezzel is, nem is fogok. és ezzel pl teljesen rendben is vagyok.))

      Törlés
  5. Nekem az a benyomásom, hogy a kommentelők egy jelentős hányada itt értelmileg sérült, nem képesek a szövegértelmezésre. Az előttem lévő Névtelen kommentelő pl. szembetűnően nem ért egy szót sem. :D De nézd azt, hogy Neked van egy problémád, szerintem is ADHD lesz az, a kommentelők egy része meg értelmi fogyatékos, mi a nagyobb probléma? :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hű! A legostobább komment amit valaha olvastam egy blogon.

      Törlés
    2. Lehet, hogy értelmileg sérültek (ami nem tudom, miért szitokszó :D), de ők legalább a 2+2-t össze tudják adni, hogy ha semmit se csinálok, akkor éhen halok, ha nem tart el a pasim, a szüleim, bárki (akiket szidok a pszichológusnál, akihez az ő pénzükön járok 😂 - akik szintén nem jó szakemberek, ha nem azt mondják, amit hallani akarok vagy jól esik hallani stb. stb. hosszú évek óta).

      Mi a nagyobb probléma?

      És az szuper, hogy ilyen védőhálója van nadjának, és a helyében én ezt értékelném, még ha vannak valóban negatív részei, ebben biztos vagyok, és nem kételkedem benne, h az érzékelései jogosak. Főleg a szüleivel kapcsolatban. Azért egy olyan gyerekkor, az akkori traumák is durva hatással lehetnek a felnőtt életére, mint amilyenekről korábban mesélt (sőt magában az adhd kialakulásában is szerepe lehet).

      (nadja, nem feltétlen neked szól ez a komment, drukkolok, hogy meg tudd oldani a dolgokat és olyan életet tudj élni, ami boldoggá tesz, meg tudod csinálni! Én a helyedben pszichológus helyett keresnék egy jó pszichiátert, nem feltétlen a diagnózis miatt, hanem hátha hatékonyabb, mint a beszélgetős terápia. Szerintem a diagnózis megszerzése sem ennyire drága, mint írtad, érdemes másik helyen nekifutni, utána ha szeretnéd, az adhd-ra van gyógyszeres kezelés, illetve a homloklebeny terápia is szuper, azt addig is el lehet kezdeni, amíg nincs róla papírod.)

      Törlés
    3. És már én is értelmi fogyatékos vagyok, mert az előző hozzászólásomban van csinálásos rész, ami nem fog menni, így a kígyó a saját farkába harap :D

      Törlés
    4. "akik nem jó szakemberek, ha nem azt mondják, amit hallani akarok" - na, hát nekem éveim vannak abban, h ne érvénytelenitsem magam is ugyanigy a velem történteket.

      illetve csomó pénzem, mert túl későn hittem el.

      a nem jó szakemberek akkor se jók, ha azt mondják, amit kellemes hallanom.
      és az oké szakemberek akkor is okék, ha nem azt mondják, amit kellemes hallanom.

      sok-sok valóságcsekkingen ment ez át, mas szakemberekén is, meg eléggé képben is vagyok mostmár a szakmai/nemszakmai témával.

      de tudom, h így tűnik, mint mondtam, sokáig nekem is igy tűnt, ugyhogy ezen még csak ki se tudok akadni.
      (nádja)

      Törlés
    5. ((a mostani pszim is pl névről egyből vágta az egyik rossz tapasztalatomat. annyira nem nagy medzsik ilyenbe belefutni, főleg, ha vki kiszolgáltatott, tapasztalatlan, csóró, nehezen ismeri fel, mi oké és mi nem... de még szupervízor is tud olyat mutatni, h wtf, pedig ahhoz szakemberek járnak. az nem énsztorim, de szavahihető-hozzáértő ismerősé.))

      Törlés
    6. Igen, ebben igazad van, tényleg. Igazából utólag azt a részt nem is írnám bele, csak gyorsabb volt a kezem, mint az eszem. És én is jártam rossz szakemberhez, szóval át is érzem, tapasztaltam is, amit írsz.

      Törlés
    7. Sajnos itt az ostoba ertelmileg serult te vagy csillagom.

      Törlés
  6. Aktiv ertelmi serultkent szeretnek kulonbseget tenni ketfele nemcsinalas kozott. Tokre nem mindegy h vki nem csinal valamit mert b@szik bele vagy nem csinalja, mert nem jo neki.
    En pl par poszttal korabban arra probaltam reflektalni, h nadja ne csinaljon olyat ami neki nemjo. Ne hagyja el a pasit hha az most nemjo, ne dolgozzon olyat ami nem mukodik etc. Kaptam is erte hideget meleget, mert nyilvan ennek van egy olyan aspektusa is, amit valamelyik fenti nevtelen kommentelo irt, h anyagiak, meg ilyenolyan csaladi mult, meg pasi meg ki kit tart el. Nyilvan lehet ezen moralizalni, de mondjuk ez meg olyan h pl tetelezzuk fel, h nadja es a pasi megbeszelik/tek h ki mire es hogyan kolt.
    Enis az ertelmi serultek azon taboraba tartozom, hogy szeretem hha a harmadik vilaghaboru kitoresere is van b tervem, de aztan tessek, van aki meg mashogy mukodik. De mivel ertelmi serult vagyok, nem tudom h ebben az esetben kell-e csinalni valamit 🤦‍♀️🤷‍♀️. (M. Gray)

    VálaszTörlés
  7. tisztelet a kivetelnek (pl. M.Gray utolso hozzaszolasanak es meg nehanynak), de en ezutan a kommentszekcio utan lehet, hogy tenyleg eljutnek - legalabb ideiglenesen - a kommentek tiltasaig (hogy meg a szureskor se kelljen olvasni oket egy darabig). nyilvan mint minden, ez is szubjektiv, es talan csak en vagyok tulerzekeny, de itt csomo, viszonylag univerzalisan banto, minosito dolog kerult mar leirasra, mindez tobbsegeben full nevtelenul. nekem kifejezetten gyomorszorito erzes volt olvasni ugy is, hogy nem vagyok erintett (se nem vagyok nadja boreben, se nem kommenteltem korabban, mint “ertelmi fogyatekos”). nyilvan most be lehet nekem is szolni nevtelenul, hogy ha nem birom, ne olvassam meg “minek ment oda”. ennek dacara szerettelek volna, nadja, biztositani az egyutterzesemrol. remelem, az uj terapeutaddal szamodra elorevivoen tudtok majd dolgozni.
    (creusa)

    VálaszTörlés
  8. (és még annyi kiegészítés az előzőhöz, hogy pont most futottam bele ebbe a Szabó Magda idézetbe instán, ami szerintem teljesen idevág: "Úgy kell élni, hogy míg a világban forgolódunk, ne súroljuk le más emberekről a bőrt.")

    VálaszTörlés
  9. szia Nádja! ebben a formában ez a nemcsinálás nem is igaz, hiszen az elmúlt években két munkahelyen is úsztál az árral szemben + megcsináltál egy dipit, más ezt könnyebb feltételek mellett sem ugorja meg. plusz azért érezhetően sok minden javult körülötted, amiben nyilván sok melód van benne. csak az nem látványos. szóval lehet a nemcsinálás a hangsúlyos, de ne felejtsük már el, hogy azért nem csak az van. van csinálós rész is, ami meg megy pengén. lehetsz büszke is magadra! +1 M.Gray mellett amúgy. kell neked a szutykos albi? nem lenne értelme még egy próbát tenni otthon? hátha ez most mindkettőtöknek ébresztő volt és tud pasid is kicsit tudatosabb lenni.

    VálaszTörlés
  10. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés