2018. november 1., csütörtök

pasi - erősen tmi, nem szexis értelemben

hirtelen volt egy irdatlan nagy veszekedésünk (ami nekem nem is tűnik veszekedésnek, mert onnan indult, hogy én valamiért sírtam, amit ő kb ignorálással reagált le,
ami nekem egy hatalmas árulás és cserbenhagyás, és amit hiába jeleztem,
szóval én kb végig áldozatnak éreztem magam, aki könyörög, hogy ezt a viselkedést (szeretetmegvonás) a másik fejezze be,
míg a másik ezenfelül nem vett komolyan, elzárkózott érzelmileg, majd gúnyolódott, lekezelt és fenyegetőzött, a legvégén már az is elhangzott, hogy meg fog ütni, ha nem takarodok el.
szóval én nem látom ezt veszeledésnek igazán, mert nem látom, én hol bántottam őt, inkább traumànak.)
(ez az ember megjnt nem az, akivel az elmúlt hetekben szerelmeztünk, és akivel a családságról, a jövőről olyanokat beszélgettünk... nem az, akit ismerek.)

és olyan sok ponton méltatlan, meg nemférbele,
hogy nem tudom, mi lesz, mit csináljak.

szomorú vagyok, csalódott, és félek.



megijesztett az érzéketlensége és kíméletlensége. a fenyegetőzése pláne.

(egy ponton az exem arcát és gesztikulálását és hanghordozását láttam viszont rajta, ott adtam fel.)

sohase lennék képes így viselkedni senkivel, azt hiszem, pláne nem egy (közeli) szerettemmel.
nem értem.

már az, ha sír... szerintem az a legegyértelműbb jelzése annak, hogy most mellette a helyem.

még a tesóim és barátoknak tartott emberek is benne vannak abban a kalapban nálam, hogy ha akár az éjszaka közepén is, de felhívnak sìrva, "ugrok", párom, gyerekem (vagy páromgyereke) plánehogy.

sírni se kell hozzá, igazából, maga az érzelmi szükség(állapot) a lényeg.

onnan indítok, hogy odafordulok, komolyan veszem őket, aztán, miután megvizsgáltuk a helyzetet, lehet, hogy nem fogom mégse asapnak címkézni, de addigra a lényeg, az odafordulás, a törődés már megvolt.

mert aki számíthat rám, az akkor is számíthat rám, ha kényelmetlen.

az én fejemben ez annnyira alap, hogy nem is kell beszélni róla külön.


és akkor itt a pasi, akinek meg nem az, és ezt az én agyam nem képes integrálni.

és még az se mentség, hogy nemtudjamicsináljon, mert erőt véve a döbbenetemen, átvettem már vele egy nevetségesen szájbarágós forgatókönyvet is, sokszor, meg beszéltem neki árnyaltabban is erről, sokszor.
(alkalmazta is már szerintem sokszor, szóval nem tudom hova tenni most ezt.)


nyilvánvalóan nem volt benne az, hogy fenyegesd a másikat mindenféle szörnyűbbnél szörnyűbb dolgokkal, ha még mindig sír, mikor te pedig csak egy nyugis estét szeretnél, meg aludni.


egyáltalán, mi az, hogy az alvás fontosabb, mint egy ilyen elfajuló, eszkalálódó krízishelyzet?
mint a szerelmem hogyléte?
mint a kapcsolatom hogyléte?
vagy hogy fontosabb lenne az evés, ivás?
az, hogy jólesne pihenni, vagy dolgokat csinálni, vagy bármi?

és mi az, hogy de hàt a múlhéten is sírtál, miért kell mindig/ilyen gyakran sìrni?
meg hogy te nem is akarsz megnyugodni, te nem is akarod befejezni ezt?
hát nem tehet róla, hogy ez van vele, az ilyet az ember nem csinálja, ez lesz vele, történik,
nem lehet érte hibáztatni, se felszólítani, hogy fejezze be...

különben is, vigasztalásnál nem is az a cél, hogy minél hamarabb abbahagyassuk vele a sírást, hanem hogy mellette legyünk, és támogassuk egy nehéz érzelmi helyzetben, nem?



nálam, nekem sose fontosabb a saját komfortigényem... súlyozok, igen, van, ami fontosabb, na de a pasi azoktól olyan messze van...
(életveszély, maradandó következmények veszélye, megismételhetetlen vizsgahelyzet, stb...)



a fenyegetéssel pláne nem tudok mit kezdeni. felfoghatatlan.


rosszul reagáltam?
igen, nagyon.
(nem hagytam békén, hanem órákon át magamonkívül, taknyomnyálamegybe zokogva könyörögtem, hogy hagyja ezt abba, meg hajtogattam, hogy nekem ez nagyon fáj, nem értem, hogy teheti ezt, hogy lehet ilyen kegyetlen -ami valóban a pszire tartozó eset, yepp-yepp.
ez egy ismert dolog, a pasi előtt is, és egyáltalán nem is kezelhetetlen amúgy,
erre is lenne egyszerű forgatókönyv, csak a pasit pl hidegen hagyja, nekem meg kell majd hozzá pár év megfelelő terapi, hogy ne hozza elő már semmi se.)

bántottam én őt ezzel?
szerintem nem.
(a nemhagytambékén, a folyamatos könyörgés nem oké, de ebben a helyzetben arányosan nem látom bántásnak még ezt se.)

indokolta a reakcióm a folytatást, az ő reakcióját?
nem.

a rossz reakcióm érinti bármiben is, hogy nem nyújt érzelmi támogatást, figyelmet, megértést, stb, amikor a párjának szüksége lenne rá?
nem.


nekem, mint "sértett félnek" kell-e a történtekről beszélgetést kezdeményeznem?
szerintem rohadtul nem.


tegnapelőtt este történt.
bevásárolt és kaptam egy csokit, azonfelül semmi.
(engem spec ez is bánt. hogy nem próbálja minél hamarabb tisztázni.)


nem akarok úgy tenni, mintha mi sem történt volna. se megint én megpróbálni helyretenni, kezdeményezni, kérni...

elfáradtam ebben.
azt gondolom, nem ezt érdemlem. sőt, ezt senki nem érdemli.


várom, hogy alakuljon valahogy, próbálok pihenni, mert ma mégse kellett dolgoznom (csak neki),
de istenbizony nem tudom, mi lesz így ezzel...



(ahol az ez, az igazából az életem. hisz mindent, de mindent meghatároz a munkán-barátokon kívül: az otthonomat, a családomat, a jövőbeli terveimet, a szabadidős tevékenységeimet, a pénzügyeimet, azt, hogy mim van, ... szinte mindent.)
(remek.)



muszáj voltam írni róla, hogy ne robbanjon szét tőle a fejem.

14 megjegyzés:

  1. Sajnalom, h ilyeneket eltel at. Nincsen sok tapasztalatom kozelebbrol ferfiakkal, igy amit gondolok, sejtek, konnyen lehet, h nem jellemzo dolog, de meg ha az is lenne, szinte mindegy is, mert itt konkretan a te emberedrol van szo, nem a tobbiekrol, nem masokrol.
    Szoval miutan szeretnelek biztositani a legteljesebb egyutterzesemrol, elmondom azt is, h nem kizart, olyasmit szeretnel ilyen helyzetekben, ilyen serulekeny allapotban kapni, megkapni tole, amire o vagy eleve nem kepes, vagy most meg nem kepes.
    Voltam en is kiborulva, sirtam, bar ez nalam irto nehezen megy alapbol, de olyan idoszak volt az eletemben, amikor kb egy macskas videon elbogtem magam, atvirrasztott, remalmokkal teli ejszakak, alombol zokogva felriadas, ilyesmik. Amit el akarok mondani, az az, h az Ember, akit szeretek, attol, amit, amennyit latott (en konkretan elbujdostam sirni, furdobe, erkelyre), szerintem abszolut tehetetlennek erezte magat, es a leheto legidetlenebb modon reagalt. Pedig igen, sziporkazo elme, szorostul-borostul szeret, remek a humora, de nem, egyszeruen nem kepes ugy reagalni, ahogy az jo lenne, es ha ritkan is, de vartam, remeltem, sot kiprovokaltam a reakciot belole, a helyzet egyre rosszabb lett.
    Nem akarlak elkeseriteni, es azt sem tudom, h igy van-e, ahogy gondolom, de talan megerne egy nyugodt beszelgetest, elotte magadban pedig annak az alapos atgondolasat, h miert tole varod el a tamogatast ilyenkor. Mert mi van, ha nem tudja ezt megadni neked! Mi van akkor, ha nem is az o “feladata”? Nem tudom a sirasod okat, magamrol tudom csak, h abban az egyaltalan nem regi idoszakban az ok, maga a helyzet, a tortenesek, amiktol egyszeruen vigasztalhatatlannak ereztem (nem gondoltam, hanem ereztem) magam, az kivul esett az Ember hataskoren, es barki mas hataskoren is. Egesz egyszeruen elfogadtam, h o ebben nem tud segiteni, ezeket a melysegeket nekem egyedul kell megelnem. Tuneti kezeleskent pedig igen, kaptam en is csokit, szalonnat, uj hiper szuper kutyuket, sikeres v sikertelen kiserleteket, h felviditson, es megtanultam azt, h attol, h nem pont olyan forman szeret, ahogy elkepzelem, attol meg igenis szeret.
    A fenyegetesre kiterve, valoban durva dolog, a kesobbiekben nyugodt hangnemben erdemes lenne felhivni a figyelmet, h ilyent tobbet ne tegyen, de azert jo tudni, h tehetetlensegukben es kinjukban az emberek, igen, a ferfiak neha roppant ostobak, es nem tudjak, mit beszelnek.
    Konnyu mondani, de probald meg kiszelloztetni a fejed, setalj egyet, hallgass valamit, ami kizokkent a korkoros agyalasbol, es gondolj arra, h mennyire idiotak, bantoak es nyeletlenek tudunk lenni, mi emberek, igy a pasid is, de attol meg szereted, es ez az egesz erzelmileg tulfutott allapot el fog mulni, hagyd lecsillapodni magadban es elmulni.
    Lehet, h nem akart o gonoszkodni veled, csak tul sok volt neki a helyzet, es ebben a helyzetben az o eszkoztara tul keves volt, nem a benne levo szeretet volt keves, hanem a rendelkezesere allo es hasznalhato eszkozok. Legy irgalmas hozza, de magadhoz is.
    En egyszer egy hasonlo hulye cirkusz utan masnap, forrt meg bennem rendesen a sertett egom es egyebek is, meg lettem bantva meg minden, odaultem melle, es azt mondtam, ne haragudj, de ugy haragszom rad, vegem van. Kinunkban rohogtunk. Kesobb elsimultak az indulatok.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sokszor idenezek, h irt-e Nadja.

      Ide meg azt irnam, h ne mentsuk mar fel a pasit/a pasikat altalaban! Semmi szin alatt ne mondjon egy izmos/eros/kigyurt tuzolto egy 50 kilos lanynak olyat, hogy takarodj vagy megutlek. Egyreszt usson meg olyat, aki a sajat sulycsoportja, aztan meglatjuk. Masreszt helyezzuk at egy masik kontextusba ezt a megutlek dolgot. Gondolom van a pasinak anyukaja, nagymamaja. Egy-egy masik no a csaladban. Veluk is igy beszel vajon hha nem tetszik valami? “Mama, ha harmadjara is megkinlasz azzal a huslevessel, szajon kaplak, eskuszom.” Ezt igy hogy?
      Kicsit mas azt mondani vkinek (az is lehet serto!), hogy “figyu, most egy hisztis picsa vagy, hagyd ezt abba” vagy azt, hogy “takarodj innen, mert megütlek”.
      Ezt felmenteni majdnem olyan, mint azt mondani, mint amikor az alkoholista felesege azt mondja, hogy “dehat olyan jo ember a Jozsi, amikor nem iszik”.

      Törlés
    2. Én se gondolom, hogy lehet vagy kell ilyet mondani, de nem olyasmi ez, mint amikor azt mondom a gyereknek, hogy ne ugrálj a lépcsőn, mert ha elesel még el is verem a segged? Nyilván mondani is baromság, mert mikor elesett nem fogom megverni, csak nem találok jobb eszközt, hogy megertessem vele, hogy nem szabad, ne csinálja.
      Nyilván tok más egy anya-gyerek és egy társ-társ kapcsolat, csak az ember mond baromságot, hogy elérje amit akar.

      Törlés
    3. M. Gray: Igazad van. Utolag eszembe jutott, h mivel szerettem volna kicsit arnyaltabban megkozeliteni az altalam elkepzelt helyzetet, mert nyilvan csak elkepzelni tudom, lehet, h felreerthetore sikerult. Nem, semmilyen helyzet, indulat, es ugy egyaltalan semmi az egadta vilagon nem mentseg a fenyegetesre. Nem gondolom, h lazan kellene venni, meg akkor sem, ha valami csoda folytan hirtelen a jovobe latnank, es igy biztosan tudnank, h tettlegessegre semmilyen korulmenyek kozott nem kerul sor.
      Szoval, arra gondoltam, h talan a pasi nem tudta mit beszel, kinjaban, tehetetlensegeben mondott ilyent, es amennyiben egyutt fognak tovabbra is elni, ezt bizony meg kell beszelni nyugodt hangnemben, azt a reszet is, h ilyent nem mondhat tobbet, ez nem kerulhet bele a “szokincsbe”. Igen, ne mondjon ilyent, ne is gondoljon ilyent, es latod, megis elofordult. Szamomra ez egy roppant eles figyelmeztetes, olyasmi, amit nem lehet figyelmen kivul hagyni. Eleg sokat kutattam a temaban anno, reszben a bantalmazas jogi oldala, reszben a mogotte meghuzodo dolgok miatt, es ha azt irta volna, h odacsapott, egy percig nem akarnam megprobalni se megerteni a pasit, csak sikitoznek, h menekulj. Nehez kivulrol okosnak lenni, bennem igazabol sokkal kevesebb a tolerancia, mint amennyit szeretnek, v latszik, kulonosen azert, mert a testverem igen sok verbalis es lelki bantalmazast szenvedett el az evek soran, es ahogy nottem, ugy korvonalazodott bennem a hallottak alapjan, h ez nincs rendben, ez turhetetlen.
      Itt a pasi viszont hatha csak hulye, es nem tudta, mit beszel, erre van esely, ez esetben hatarozottan meg kell neki mondani, h na ezt tobbet ne, soha, semmilyen helyzetben.

      Törlés
    4. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

      Törlés
  2. Az a baj, hogy nem tudjuk h mi a kontextus. Te miert sirtal, a pasi hogyan csoppent ebbe a helyzetbe?
    Most tulozni fogok: ha te tul sok cicas videot neztel meg es sirtal, o meg hazajott egy 24-ezesbol pl, akkor lehet h pont nem ment at a drama sulya. Szal erted.
    Egy dolog viszont semmikeppen nem gurul: beigerni a masiknak valami verest. Erre semmilyen siras/hiszti nem jogalap. En inkabb ezen gondolkoznek el jobban, mert kicsit para h egyszer megteszi...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. +1
      És van, hogy abba kell hagyni a bogest, mert az is lehet érzelmi zsarolás. Persze ha valami szörnyű miatt sirtal, az más.

      Törlés
  3. Nehez ezt velemenyezni, nem is lehet, ugyanis nem tudjuk mi volt, hogy volt, mibol alakult ez ki.
    Viszont nem lenne szabad ennyire elfajulni, olyan pedig egyszeruen nincs, hogy megutlek.
    NINCS!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kimaradt a legfontosabb: sajnalom, hogy ez tortent, kivanok beket, nyugit!

      Törlés
  4. beszélgetünk róla. hogy mi a fene. nagyjából ennyit tudok most mondani... közben családi banzájoztunk, meg ma is azt fogunk, úgy nehezebb.

    VálaszTörlés
  5. de ilyenkor azt nem értem, hogy hát neki gyereke van, vele is így beszél? hagyd abba a sírást kislányom, mert megy a pofon? vagy azt tudja kezelni, de más szeretteknél már nincs meg a türelem?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez is elegge valid kerdes. Egy kisgyerek aztan tenyleg tud latszolag ok nelkul sirni vagy toporzekolva hisztizni...

      Törlés
  6. nem beszél így a gyerekével. viszont jól el is bizonytalanítottatok, mert egész más a jófejnagybácsisan heti 2-3 napos, meg a nullhuszonnégyben valódi, idegeket megtáncoltaró gyerekezés.
    és én ezt sem néztem volna ki belőle, szóval.

    VálaszTörlés