2018. július 11., szerda

helyzet

fogalmam sincs. komolyan.
nagyon puncsol, nagyon szeret.
be leszek akkor jelentve.

de közöskassza nem, mert ő többet senkinek nem ad esélyt se, hogy átverje, és higyjem el, hogy ő csak azt hitte, hogy a közöskassza az a különkasszát jelenti, mert ha tudja, nem megy bele.

nem hiszem el, mert emlékszem, mennyire fejtettem ki. de azt se állítom, hogy átvert.

(legutóbbi álláspont szerint "meglátjuk", amit próbálok nem lebegtetésnek felfogni, egyelőre.)

most ilyen köztesben vagyok, hogy 'beijedt, alaposan átbeszéljük, tényleg meglátjuk'.


mióta érdemi kommunikáció van, egészen lenyugodtak a kedélyek,
nem érzem azt a rettenet nyomást,
képes vagyok működni megint,

pakoltunk, családoztunk, gyerekeztünk, voltunk strandon,
szóval...


akkorisfaszom, nyilván, rohadtul nem akartam ezt a helyzetet, jobbhíján meglátjuk.

18 megjegyzés:

  1. Bocsass meg de en ezt tokre nem ertem. Attol meg, hogy kozos kasszan lennetek (=elkotelezodne), ugyanugy megcsalhatna, szakithatna egyik pillanatrol a masikra. Tenyleg ennyire fontos ez? En ertem amit irsz, de nem ertem a mogottes dolgokat azt hiszem. Tenyleg ettol erezned azt, hogy kerek a kapcsolat, hogy elkotelezodott, hogy szeret?
    Nem szemrehanyas, tenyleg erdekel. Olyan fura, hogy ami az en legnagyobb remalmom lenne (kozos kassza), az masnak ekkora vagyalom (asszem egyertelmu, hogy szoges ellentetei vagyunk egymasnak :)))

    VálaszTörlés
  2. Nekem a környezetemben rengeteg pár van, akik nagyon régóta együtt vannak, házasok stb. és nincsenek közös kasszán. Szerintem ez ebben a generációban kevésbé megszokott. Én nem biztos, hogy értem, mit értesz közös kassza alatt, de ha azt, amit szerintem mindenki (egy bankszámla, mindkettőtök fizetése arra megy, közös ugyanolyan hozzáférés), akkor érthető szerintem, hogy ezt nem akarja.

    Szerintem próbálj meg picit belegondolni, neki milyen lehet ez: ő nem akarja a pénzét közössé tenni, te igen, és ebből vannak vitáitok. Neki ez sokkal visszatetszőbben jöhet szerintem le, mint ahogy azt te azt szánod (Gondolj bele fordított helyzetben milyen lenne ez neked).

    És igen, szerintem is igaza van Tissnek, ha közös kasszán vagytok, ugyanúgy szakíthat veled, és tádám, máris nem vagytok közös kasszán a jövő hónaptól. Meg hát valaki ne azért ne szakítson, mert hozzáférsz a pénzéhez szerintem.

    Nagyon nagy érzelmi biztonság érhető el olyan kapcsolatokban is, ahol nem közös a pénz és nagyon komoly bizonytalanság olyanokban, ahol igen. Ha neked valójában az érzelmi biztonság kell, és ezt szimbolizálja a közös kassza, akkor próbáljátok meg kitalálni, hogy milyen más módszerekkel érheted el ugyanazt a biztonságérzetet közös kassza nélkül.

    VálaszTörlés
  3. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  4. ez a szükséges, de nem elégséges feltétel, v hogy is mondjam... nem az ad biztonságot, h közöskassza,
    de ha nincs, az elveszi.
    mert mi az, hogy nem teszi mindenét a MI-be?
    fordított esetben ugyanez lenne. ha nem akarnám beletenni, tudnám, hogy nem gondolom komolyan.
    (vagy nem tart még ott a dolog, teszem hozzá, mert olyan is játszik.)

    számomra az az érthetetlen, hogyan akar vki családot menedzselni úgy, hogy enyim-tied, ahelyett, h van x forintunk meg y kiadásunk, utána marad ennyi meg ennyi, amit nagy egyetértésben elköltünk/félreteszünk/akármi, mindenki érdekét-igényét figyelembe véve.

    milyen család az, ahol bárkinek is kevesebb jut, csak mert kevesebbet keres?!
    ahol nem közösködnek?

    (és a ffi-nő, ha igazán komolyan elköteleződtek, már nekem család)

    számomra elképzelhetlen bármi más,
    és nem azt mondom, hogy ti is éljetek így, de hogy csak olyannal tudok én személyszerint, az tuti.

    ha vmiért mégis vége, ígyis-úgyis osztozkodni kell, akkor mindegy, mi volt a konstrukció.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szamomra is alap a kozos kassza
      Nem mindegy, hogy enyem meg hogy tied
      Nekem az kell, hogy mienk
      Szerencsere nalunk igy megy (remekul) pedig eltero a keresetunk

      Törlés
    2. Sztem ez kb akkor működik, hha az egyik fél annyival többet keres, hogy a másik fizuja vagy nem nyom a latba szinte semmit vagy annyira nagyvonalú (és van is rá keret!), hogy szívesen eltartja a párját.
      Ezzel nincsen semmi baj, csak én úgy értelmezem, hogy Nádja párja nem is keres nagyon sokat, irtó sokat dolgozik azért, amit megkeres és nem utolsó sorban van egy gyereke, akiért anyagi felelősséggel tartozik. Ez jócskán árnyalja sztem a képet, és ebben a szituban totál megértem, hogy miért nem akar közösködni.

      Törlés
    3. Igen, igazad van, raadasul ez egy 24 eves kapcsolat
      Az sem mindegy!

      Törlés
  5. szerintem érdemes lenne figyelembe venned, hogy ez a te szélsőséges véleményed, hiszen látni a kommentekből is, hogy a társadalomban - általad kedvelt emberek is - bizony tudnak szeretni és elköteleződni közös kassza nélkül. És ebből aztán az következik, hogy nem érdemes - már csak a saját békéd érdekében sem - ráerőltetni ezt a szélsőséget a pasidra, inkább próbáld meg felülbírálni, megvizsgálni, hogy miért pont ez az, amihez olyan görcsösen ragaszkodsz, és amit most már csak nagyon rossz szájízű viták árán érhetnél el, ha egyáltalán elérhetnél.

    VálaszTörlés
  6. Én sem értem. Családot menedzselve sem.
    Az egyik keres x összeget, a másik y-t. X > y. Ti ketten vagytok, úgyhogy ne keverjünk ide gyerekeket. Tegyük fel, hogy van egy bankszámla, ahova x+y összeg megérkezik minden hónapban. Akkor mit szeretnél? Hogy a te y összeged helyett, az x+y-ból költs kontroll nélkül? Ahogy a többiek is írják ez nettó szívás annak aki többet keres.
    De a szitut sem értem. Kifizetitek a rezsit, albi díjat, kaját, szerelőt akármit együtt. De mondjuk bugyit meg rúzst miért a közösből kell? Mármint vegyen bárki bárkinek ajándékba/meglepibe bármit, de ha te vennél magadnak valamit, azt miért a pasid fele pénzéből kell és viszont?
    A másik meg amit Tiss írt még korábban: veszel neki valami apróságot és csilingel róla az sms? Meg hó végén magyarázkodunk a bankszámla felett? Ha vmi kinyír egy kapcsolatot, ez sztem eléggé.

    VálaszTörlés
  7. Tudod, mert már mondtam, én sem voltam soha közös kasszán, és nem is szeretném. Egész egyszerűen nem hiszem, hogy ezen múlik a mi. Persze, a közös kiadásokat lehet akár fizuarányosan kezelni, aztán a gyerek menedzselését is, de őszintén szólva én sem hallottam még a korosztályomból olyat, aki mindent berak a közösbe. Ja, de Zsenit a házasságában. Meg is lett a következménye, több szempontból is. És nen, nem azt mondom, hogy te is előnyt akarnál ebből kovácsolni, ahogy az ő exe tette, de tökéletesen megértem azt a férfit, nőt, aki köszöni, de véletlenül sem szeretné mindenét beforgatni a közösbe. Ha nem mentek külön, nincs jelentősége, ha igen, akkor meg minden egyszerűbb.
    Amúgy azt nem értem, miért nem elég kötelezettségvállalás, hogy mindennek vállalom a rám eső részét? Miért járna az egyiknek lényegesen több, ha a másik dolgozik meg érte?
    De persze te gondolhatod ezt teljesen máshogy, de akkor sajnos csak olyan parnerrel lesz meg az összhang, aki szintén így gondolja.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. az nem is közöskassza volt, hanem ő tartotta el a csajt, az szerintem megint más ...

      Törlés
    2. Amíg nem voltak gyerekek, a csaj is dolgozott, de tudnék mesélni arról, mit értett ő közös kassza alatt, aztán hogy vált evidenciává az összes faszság, ami must have volt, dobozokban soha nem használt gyerekruhák, játékok, irreális gyerekzsúrok. És igen, egy válásnál az jár sokkal-sokkal rosszabbul, aki mindenét beletolja a közösbe.
      Én is azt mondom, amit a többiek, hogy a párod rengeteget dolgozik ezért a pénzért, van egy gyereke, akiért szerencsére önként vállal mindenféle felelősséget, szóval megértem, ha fél közösködni, és ne feledd, neki már van egy Mi-je a lányával, aki akkor is ott lesz, ha esetleg kettőtök közt nem úgy alakul, szóval akár miatta is gondolhatja azt, hogy szeretne külön kasszát.

      Törlés
    3. most azért felötlött bennem, hogy mi alapján vonsz párhuzamot köztem és zseni exe között... mármint az én illetve az ő személyisége között,
      mert szerintem nem áll meg, h ő a közöskasszától "hülyült meg".
      ez azt feltételezné, h bárki más is így viselkedett vona ilyen helyzetben,
      ami kizárt, mert csak én magam ismerek egy csomó esetet, ahol meghülyülésnek nyoma sincs.
      szóval inkább személyiségfüggő kell legyen.
      te, aki ráadásul irl is ismersz, azt gondolod, hasonló vagyok hozzá, akit mélyen elítélsz?
      vagy így mi?

      különben pedig közös kasszánál mindketten mindenüket beletolják, akkor válásnál ki jár rosszabbul?

      Törlés
    4. Nem, nem azt mondtam, hogy te ilyen vagy, ilyen leszel, pusztán arra akartam rávilágítani, miért félhet ettől a pasid. Az meg, hogy ki mikor mitől hülyül meg, kevéssé megjósolható, amivel ismét nem azt akarom sugallni, hogy te is meg fogsz, de az emberek tudnak meglepetést okozni, a válás pedig például tipikusan egy ilyen helyzet, mindenki ismer történeteket pro és kontra is.
      A mindenüket beletolják meg ugye nem annyit jelent, hogy ugyanannyit, de a válásnál az pont feleződni fogsz, szóval az, aki mondjuk 3-szor annyit keres, mint a másik, az meglehetősen rosszabbul jár, mivel 2/3-ot tett bele, és felet vesz ki. Ami még mindig csak elvi fél, mert nem fogsz elvinni 2 széket, 3 poharat.
      Egyébként, amikor apukám meghalt, egyszerűbb lett volna az örökösödés úgy, hogy ez csak a tiéd, az az enyém, aztán majd egyszer osztozunk, mert úgysem verjük át egymást, de nekünk mindenkinek tulajdona, haszonélvezete van mindenen, mert ki garantálja, hogy nekem nem veszi el az eszem egy pasi, az öcsémét egy nő, anyukámat nem vezeti meg vki.Te magad sem tudhatod, mi lesz 5 év múlva, hogy lehetnél biztos abban, hogy az amúgy cuki barátod, barátnőd nem lesz full gáz, nem zúg bele egy idiótába, nem kerül szektába, szerencsejáték közelébe.
      A költségek közös vállalása, de egyébként a saját pénzünk megtartása szerintem pont attól óv meg, hogy full kiszolgáltatott legyél, és pont arra ad lehetőséget, hogy a közösön túl te dönts róla, cipőt veszel, részvényt, esetleg jótékonykodsz, vagy bármi faszságra költöd.
      De ahogy te is írtad mi a felszínnek estünk neki, a mély meg a ti dolgotok, ha félreértették egymást akkor is, ha ő megvezetett, akkor is.

      Törlés
  8. oké, szóval 2 hosszú, precízen összerakott, minden felmerült topicot lereagálni igyekvő kommentem szállt el zsinórban, juhú.
    az univerzum nem óhajtja, h bárkit befolyásoljak a gondolataimmal :D

    azért majd leírom újra, csak már jojózik a szemem

    vicci, h ez ekkoravihart kavart amúgy.

    VálaszTörlés
  9. Annyira furcsa ez a : nem teszi bele mindenét a MI-be. Szerintem két érett felnőtt párkapcsolatban sem oldódik fel egy nagy közös MI-ben. Sem anyagilag, sem érzelmileg. Családdal is Én akarok lenni, és azt szeretem, hogy ő meg Ő.
    A másik, hogy sokszor írtad, h ez a fiú igen sokat dolgozik a pénzért, azért emiatt se csoda, ha nem akarja, hogy közös legyen. Neked nem fura, hogy ő mondjuk meggebed a meloban, te meg ahogy írták bugyit meg rúzst veszel belőle.

    VálaszTörlés
  10. Hat nekem folyamatosan az villog a fejemben, hogy a mai vilagban semmi sem biztos. Semmi. Jon egy villamos, egy vihar es ennyi volt. Egy kapcsolat se biztos, soha! Meg gyerekkel se, ezt is mindenki tudja.
    Eppen emiatt nekem peldaul tok fontos, hogy ha valami ugy alakul, azonnal lepni tudjak. Az en penzembol, az en dontesem nyoman!
    De felre ne erts, en nem meggyozni akarlak, nincs is miert. Engem is az erdekel, hogy mibol fakadhat nalad ez, hogy tudat alatt ehhez kotsz dolgokat. Ezert kommentelek annyit, mert hat kerdojelek sokasaga van a fejemben a tema kapcsan.

    VálaszTörlés
  11. És még valami. Talán elcsúsztatok a közös kassza fogalmán, mert simán lehet, hogy vki, sőt, szerintem a nagy többség azt érti alatta, hogy közösen fizetjük a költségeket, nem azt, hogy mindenem a tiéd is.
    Én nem biztos, hogy ezt erőltetném, ha ő ennyire nem akarja, mert ebből lesznek aztan a be nem vallott jövedelmek, jutalmak, készpénzben felvett bérelőlegek, hogy mégis legyen, ami csak az enyém, és a másik is csendben maradjon, ne tudjon róla, na ilyenről viszont hallottam, más korosztály, más réteg, de valós esetek.

    VálaszTörlés