2017. március 11., szombat

szeretném, ha valaki elmagyarázná,

hogyan kell aszerint cselekedni, ahogy az okos, tudatos énünkkel akarjuk.

teljes tragédiának élem meg, hogy tudom, mit és hogy, aztán mégse.

persze ez valahol nagyon naiv kérdés, hisz akárhová nézek, emberek küzdenek túlsúllyal, életmódváltással, jönnek össze olyannal, akivel tudottan nem kéne, liánoznak, csalnak, bocsátanak meg megcsalást, vergődnek lehetetlen kapcsolatokban, rossz munkahelyen, vállalnak gyereket, akkor is, ha..., állnak szóba a mérgező szüleikkel, nem kötik be a biztonsági övet, kihagyják az óvszert, úsztatják a lakást, hagyják lenőni a hajukat, halogatnak, késnek a számlákkal, szemetelnek, alszanak el sminkben, éjszakáznak, dohányoznak, alkoholizálnak, kvznak, energiaitaloznak, drogoznak, ragadnak rajta nyugtatón, altatón, orrspray-n, pornón, fészbukon, csokin, esznek a mekiben, hagynak ki reggelit, halasztanak orvost, vesznek nutellát meg reggeliznek fornettit meg mittudomén...

és nem azért, mert (mind) ostobák.

van, akinek jól megy, jobban megy, aztán van, akinek ez vagy az annyira még nem? hogy van ez, hogy másét mindenki meg tudja mondani, sokszor a magáét is, aztán közben meg ...?


akaratgyengeségnek hívjuk, tudom, közben meg ha lebontjuk, az jön ki, hogy nincs fekete meg fehér, néhány dologban lehet vasakarat, míg másban már-màr nevetséges gyöngeség, de akkor hogy is van ez?

tanulás kérdése, gyakorlásé, tapasztalaté, döntésé, belső mintázatoké, rejtett motivációké, ..., ...?


csak elfilozofáltam...
az enyém nem kerek.

6 megjegyzés:

  1. Azt mondják, csak a boldog cagy legalábbis kiegyensulyozott,önmagukban is elégedett emberek tudnak ésszerüen dönteni. A többinél annyira bekavar a tudatalatti, a szeretethiàny vagy a franctudja milyen zavar a multjában hogy nem vagy alig képes erre. Nem tudom, mennyire igaz, nem hangzik tul jól, de eléggé egybevág a tapasztalataimmal.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szóval nem igazán akaratgyengeségről van itt szó szerintem.
      És ha ez megnyugtat, szerintem nálad sem arról van szó.

      Törlés
    2. igazából nem nyugtat meg :D azt megélni, hogy valamit nagyon akarsz, minden tőled telhetőt megteszel és mégse, az a kudarc tré.
      na jó, kicsit azért könnyebb tőle... :)

      annyi haszna van, hogy mélységeiben kell megvizsgálni kérdeseket, mint pl ezt az akaraterő témát is, és át lehet beszélni másokkal, ha már felmerült.

      én is azt látom, hogy nincs olyan fogalom, képesség, hogy akaraterő, hanem egyénileg változó tudatalatti, mögöttes dolgok mozgatják az embert. sokkal bonyibb, mint szeretjük hinni.

      (mondjuk az egyetem első félévének első meghatározó élménye is az volt:
      úristen, én ezeket nem akartam tudni az emberi működésről!!!! ez totál kiábrándító!

      de akkor már nem lehetett visszacsinálni...)


      no és akkor ott van ugye, hogy hogyan váljunk "boldog, vagy legalábbis kiegyensúlyozott, önmagukban is elégedett" emberekké?

      az egymillió dolláros kérdés.

      Törlés
    3. *nincs olyan fogalom, képesség, ahogy szoktuk érteni, mint vmi univerzális,mindenre alkalmazható egyféle eszköz

      Törlés
  2. "Hogyan váljunk..": Cseréljük le a gyerekkorunkat, a szüleinket, vagy töröltessük az agyunkból a beszólásaikat amikkel az egónkat rombolták. ;)

    VálaszTörlés