2018. október 23., kedd

ha visszajöttök /2

a másik, az egy (illetve két) aktuális projektem: gyerekkönyvek.

pasigyerekének szeretnék párat hozzánk,
valamint azt gondoltam adni babalátogatós ajinak, sok-sok agyalás után.


babaajinak végül valami babusgatós-mondókázós-dúdolós dologra jutotttam, szerintem hasznos, sokáig használható és az egész család örömét lelheti benne.

a három illetékesből egy tutira énekel (hugom, de persze ők kapnak más mindenfélét is),
egyről semmit se tudok, csak hogy trendi szülők (unokatesómék - a szó jó értelmében, babaúszás meg kisf.m), szóval szerintem egy ilyen tudományosan igazoltan fejlesztő módszerrel nem lehet náluk mellélőni, ha mást nem, a szándék szellemiségével tudnak majd azonosulni,
egy meg, hát, nekik már adtunk összcsaládilag egy nagyobb-drágább ajit, jelképes, mégis személyesnek meg szerintem szintén jó lesz, azt hiszem, ők is igyekeznek mindent megadni a fiuknak, hátha tudják használni (majdnemhugomék).
mindhárom gyerek nagyon szeretve van és igény szerint gondozva, semmi haddsírjon meg majdmegtanulja meg lepasszoljuk másnak, ebbe szerintem beleillik.
(ha meg már megvan, ... nemtom, eladják.)

egyelőre a Kerekítő első kötete tűnik a legjobb választásnak.
ismeritek? ha igen, mik a tapasztalatok?

van még a Ringató sorozat, csak talán a Kerekítővel egyszerűbb boldogulni, könnyebb kisilabizálni, mit kell csinálni... valahol ezt olvastam, amúgy még nem láttam őket. meg ebből melyik kinek? nem olyan egyértelmű nekem.
illetve találtam még ezt, de erről meg nincs annyi elérhető infó.

én itt megálltam a kutatásban, de vélemény, ötlet, tapasztalat ezekről is, másokról is jöhet.



pasigyerekének meg, arra gondoltam, elég először pár kötet, viszont pont ezért nem akarok találomra összedobálni mindenfélét, ha már kevés, legyen olyan, értitek. (ha becsúszik duplikátum az otthoni készlettel, se feltétlen baj szerintem, de azért nem az a cél.)

azt kell róla tudni, hogy okos, érdeklődő majdnemnégyéves. ja, és nagyon kislány.

(eleve nem tudom, mennyit érdemes egyszerre most, hogy érdekeljék is, ne unja meg őket túl hamar, ne legyen túl sok a versengő inger, túl nehéz a választás,...
 ..?..)

[itt döbbentem rá, hogy a poszt további része maratoni és kábé érdektelen, csak elhivatott érintetteknek. szóval: hogy kell jól könyvet választani neki? mennyit? milyet? melyeket ajánlanátok? stb. ...]

mindenképp szeretnék valamilyen böngészőt, vagy hogy hívják a nagyon összetett képekből álló köteteket. (ha bejön, többet is.)
látatlanban szimpatikus ez a négyévszakos sorozat, vagy ebből a másikból az óvodai, vagy szintén innen a karácsonyos, amiből amúgy van másféle is.

csak nem tudom, melyiket érdemes most, még ősz van, de már nem olyan sokáig, karácsonyi könyvnek meg olyan jó lenne ez, csak épp nem kapható, mehh. van olyan amúgy, hogy karácsony előtt kihoznak egy ilyet újra, vagy ne legyek naiv, hisz van helyette ezerféle más?

most, a posztot pötyögve nevetséges túlgondolásnak kezd hatni a kutakodós válogatásom, basszus, de ha egyszer nekem fontos, hogy olyat lapozgassunk, amivel én is azonosulni tudok, amit szépnek (és persze tartalmilag-stílusilag is igényesnek, elégjónak) látok... (illetve hát a pasi is, nyilván.) baj az? baj, hogy abba a kevésbe, amit mi "adni tudunk neki", bele szeretném csempészni a szerintem lehető legjobbat? (apja kijelentette, hogy látatlanban is abszolút megbízik a választásomban, hajrá - és nem, nem azért, mert neki amúgy érdektelen.)
ez nem azt jelenti, hogy mániákusan keresgélek, de szántam rá időt, hogy megismerkedjek a témával, alternatívákat keressek, véleményeket olvassak, aztán belelapozzak élőben is.

elmondhatatlanul nagyszámú gyerekkönyv van, és bizony, a boltban nézelődve az lett az érzésem, ahhoz képest nagyon kevés közülük, ami tetszik, amit jónak, megfelelőnek gondolok. (egy csomó szerintem ronda. és/vagy gagyi. butuska. idegesítő. igénytelen. akár sosevennémakezembejesszus. sorolhatnám.) ezen amúgy meglepődtem.

szóval.

kell továbbá neki is valami mondókázós-verses.
a poén kedvéért arra jutottam, hogy a régi jó dolgok (haha) szimpatikusak leginkább...
mondjuk a Cini-cini muzsika pont nem, mert túl sok. a Füzesi féle Mondókáskönyv se, mert belenézve egy csomónál zavart, hogy máshogy ismerem. nekem a rajzok se tetszenek, de tudom, hogy gyerekszemmel szép, szóval mittudomén, magamtól nem venném meg, de ha megkapná, biztos szeretné minden kicsi.) a Hóc hóc katonához lehet, hogy már nagy, kerekítőkhöz is, meg mi nem igazán énekelünk (még)...

addig-addig, hogy a Bóbita, bóbita és a Mesebolt, amit szeretnék itthonra. (bónuszként eszembe jutott, hogy kicsinek imádtuk ezeket, szóval ha neki nem jön be, majd olvasgatom én.)


meg random kinéztem olyanokat, hogy Az ezüst hegedű (csak ahhoz talán még pont kicsi, de majd; szintén szerettük anno és túlzónak tűnt ennyi "hazabeszélés", szóval csak nosztalgiából kattintottam, aztán láttam, hogy dicsérik is),
Ide nekem a holdat (szintén nem kapni, basszus, de viszonyításnak jó),
és a Mesél az erdő tündéres részét, mondjuk (az óriásos tetszett neki a mamánál).
valamint ezen is vacillálok: Orrfújós mese.

vagyis a valódi mesekönyv rész tűnik gyengének egyelőre. még kissé tanácstalan vagyok. (nagyon.)

szerintetek? ez a vonal így jó lesz? és mi való még egy négyévesnek?
dzsungel, amiben elvesztem picit, ahh.

(update: közben a gugli kidobott mégis egy csomó jónak tűnő ajánlót, amiket eddig hogynemláttam, de ez ne tàntorítson el senkit.)



amúgy nem vagyok molyos, de polkorrektnek tűnt azt linkelgetni, meg jó, hogy van hol véleményeket olvasni.

illetve: hiába lesz max csak párhetente nálunk (a lakásban) az gyermek, amúgy a mamánál, minden hétvégén van egy kis olvasás, szereti, igényli, igényelik a felnőtt családtagok is, és ezt jó lenne megtartani. egy könyvet azért be lehet dobni a kocsiba, hogy akkor majd a mamánál is azt olvashassa apa. (vagy nagynéni vagy én. ahogy alakul épp.) (mama sajnos már nem lát.) szóval ezért fontos, hogy kevés, de megfelelő legyen. a könyvek fontosak. millió tvmesét néz, kell a könyvezés is, nagyon. (vagyis hát a hallott mese, még, leginkább, de fejből mesélni nem a mi műfajunk, no.)

necces így, nemazéngyerekemnél a mozgástér kérdése - szerencsére, úgy tűnik, aktívan lehet beleszólásom, együtt alakítjuk a pasival, mit és hogy szeretnénk. persze még alakul.

7 megjegyzés:

  1. Pont úgy van, ahogy írod: állati sok gagyi / béna / ronda könyv van, nekünk volt jópár, amit megkaptunk ajándékba, és azzal a svunggal dugtuk is el, nehogy szegény gyerekek kezébe kerüljön.
    Szerinte, ahogy írtad is, olyanokat válassz, amik neked tetszenek, ízlésesek, igényesek, tudsz velük azonosulni. Olyat semmiképp, amit azért vennél, mert mondjuk ajánlotta valaki, de neked nem tetszik.
    Tulképp mindent belinkeltél, ami hirtelen eszembe ötlött, pl. Az ezüst hegedű, Weöres, Gazdag Erzsi... Amik nekünk fontosak voltak még: egy eredeti Grimm-gyűjtemény (a régi Móra kiadós is szép, nemrég pedig a Magvető jelentette meg Örök mesék címmel), Benedek Elek Világszép nádszálkisasszony, Többsincs királyfi. Alapvetően ebben a korban a tündéres-manós mesék a leginkább ajánlottak. Ha hozzájuttok, Jacob Streit: Puck, a törpe.
    Mondókásból a Kerekítőt, Ringatót én pont nem ismerem, mi a Cini-cini muzsikát használtuk, illetve nekem határeset volt a Füzesi Zsuzsa-féle sorozat, de a gyerekeim imádták őket óvodás korukban, egész délutánokat mondókáztunk át velük :)
    Nemsoká jöhet Szabó Magda Bárány Boldizsárja, ovi vége felé a Tündér Lala, és a Szigetkék is.
    Nekem bejönnek Wass Albert mesekönyvei is, pl a Mese az erdőről, de erről megoszlanak a vélemények.
    Amiért még rajongtak a gyerekeim, az a Tesz-vesz sorozat volt, nagyon viccesek és szerteágazóak a rajzok, csomót lehet szöszölni velük.
    Mi felolvastuk az EGÉSZ Rumini sorozatot.
    Nálunk még nem voltak Kuflik, de azok is nagyon viccesek, sokan szeretik.
    Pettson és Findusz.
    Czigány Zoltán Csoda és Kósza.
    Fodor Sándor Csipike.

    Uff :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De a Ruminihez nem árt minimum hat évesnek lenni

      Törlés
  2. Én imádtam Mihail Pljackovszkij A sün akit meglehetett simogatni, A nyúl aki senkitől se félt, Vlagyimir Szutyejev Vicces mesék, ezeket Kicsi is imádja, vicces, jó mesék. Aranyosak a rajzok benne.

    VálaszTörlés
  3. Nézz bele esetleg Varró Dani Túl a Maszat-hegyen c. könyvébe, a Seuss mesekönyvek egy részébe pl. A zöld sonkás tojásba, Strid a Hihetetlen történet az óriás körtéről c. könyvébe.

    Esetleg el tudtok menni könyvtárba, a Fszek nagyon hangulazos és pl. szombaton is nyitva van, ha csak a hétvége áll rendelkezésre, van gyerekrészleg, programok. Bele tudtok nézni sok könyvbe, dönthettek később is akár.

    Nekem Ringató volt, azt kaptam, szeretem.

    VálaszTörlés
  4. Ja, és Berg Judit két dínó sorozata is.

    VálaszTörlés
  5. pettsonra és finduszra még egy szavazat

    VálaszTörlés
  6. woww, mennyi tipp, de jó, köszi :))
    mindnek utánanézek majd

    VálaszTörlés